نصب صحیح و اصولی انکربولت از اهمیت بسیاری برخوردار است. انکربولت از اجزای اصلی در سازههای مختلف بوده و برای نصب آن، نیاز به آموزش و علم کافی در این زمینه وجود دارد.
نصب صحیح انکربولت در وهله اول، استحکام و پایداری سازه را به همراه دارد. با کمک اجرای صحیح، از حرکت کردن و یا شکستن سازه جلوگیری شده و آن را در برابر عواملی مثل زلزله، باد شدید، بارهای دینامیکی و … مقاوم میسازد . همچنین ایمنی سازه را نیز تضمین کرده و از بروز مشکلاتی مثل سقوط بخشهایی از ساختمان جلوگیری میکند.
نصب انکربولت به روش صحیح، طول عمر سازه را افزایش داده و از استهلاک و خرابی زودهنگام آن جلوگیری میکند.
در ادامه، به طور دقیقتری آموزش نصب انکر بولت پرداخته خواهد شد.
مراحل نصب انکر بولت
اولین گام برای نصب انکربولتها، انتخاب انکربولت مناسب با نوع سازه و نیازهای باربری آن است. سپس باید محل نصب را آماده سازی کرده و انکربولتها را در محل مورد نظر با روش مناسب کاشت . تجهیزاتی که برای نصب لازم هستند عبارتند از:
- دریل
- ابزار حفر
- ابزار نصب
- مواد چسباننده
- تجهیزات اندازه گیری
نحوه نصب انکربولت به طور کلی شامل مراحل زیر است:
پس از آماده سازی انکربولت و تجهیزات نصب، نیاز است تا محل نصب به طور کامل تمیز شود. این محل باید عاری از آلودگی، غبار، روغن و سایر مواد مزاحم باشد. سپس با استفاده از تجهیزات حفر، حفرهای با عمق و قطر مناسب انکربولت ایجاد شود. انکربولت را در حفره قرار میگیرد. این کار را میتوان با کمک جک و ابزارهای تراز انجام داد تا از کج بودن و دیگر مشکلات جلوگیری شود.
در صورت نیاز، مواد چسبنده مثل گروت یا اپوکسی به محل حفره و انکربولت اضافه شده تا اتصالی محکم و پایدار ایجاد کند. با استفاده از آچار و ابزارهای مناسب میتوان این اتصال را محکمتر کرده تا از سفت بودن آن اطمینان حاصل نمود. این سیستم در انواع روشهای نصب انکربولت دارای تفاوتهایی است که در ادامه، تفاوت انواع روش نصب به طور دقیقتری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در نهایت، تنظیمات نهایی انجام شده و اتصالات بررسی میشوند تا اطمینان حاصل شود که هیچ نقص و عدم تراز در کار وجود نداشته باشد. این بازبینی بهتر است به طور دورهای تکرار شود تا در صوت ایجاد هرگونه مشکلات و نقص احتمالی، فوراً بتوان در راستای شناسایی و برطرف سازی آن اقدام کرد.
تفاوت نصب انواع انکربولت
نصب انکربولت بسته به نوع و کاربرد آن، متفاوت است.
1. نصب انکربولت مکانیکی
در انکربولتهای مکانیکی، همانطور که پیشتر اشاره شد، انکربولتها در حفره کاشته شده و با استفاده از ابزار مناسب، در حفره فیکس میشوند. این نوع نصب نیاز به زمان بسیار کمی دارد؛ و اصلیترین روش برای آموزش کاشت انکر بولت در بتن، سنگ و آجر، طبق همین اصول است. در این سیستم، بلافاصله پس از نصب، انکربولت آماده بارگذاری است. اما در برخی موارد، تحمل بار کمتری داشته و ممکن است مقاومت نسبتاً ضعیف تری در برابر ارتعاشات بسیار شدید نشان دهد.
2. نصب انکروبولت شیمیایی
برای نصب انکربولت شیمیایی، پس از حفر حفره، مواد شیمیایی چسبنده درون آن تزریق شده؛ انکربولت درون حفره قرار داده شده و صبر میکنیم تا چسب کاملاً آن را به خود گرفته و فیکس شود. این روش تحمل بار بیشتری نسبت به روش شیمیایی داشته در برابر ارتعاشات نیز مقاومتر است. اما زمان بیشتری برای اجرای آن نیاز است و معمولاً هزینه بیشتری نیز دارد. همچنین در برخی شرایط، برای مناطقی با سطح رطوبت و دمای بالا توصیه نمیشوند.
3. نصب انکربولت از پیش نصب شده
در این روش، ابتدا انکربولت را در محل مورد نظر قالب گیری کرده و پیش از بتن ریزی، در محل مناسب ثابت میکنند. سپس بتن ریزی کرده و وقتی بتن به خوبی سفت شد، انکربولت آماده استفاده است. این روش بیشترین قابلیت تحمل بار را داشته و پایداری سازه را به طور چشمگیری افزایش میدهند. اما لازم به ذکر است که در این سیستم، امکان تغییر محل انکربولت وجود نداشته و پیش از بتن ریزی باید محل آن به درستی مدیریت و تنظیم شود. همچنین نیاز به هماهنگی برای فرآیند بتن ریزی وجود داشته و نیاز به سپری کردن زمان انتظار برای گیرایی بتن نیز باید در نظر گرفته شود .
در یک مقایسه کلی، هرنوع روش نصب دارای مزایا و معایبی است که باید در زمان انتخاب، این مشخصات در نظر گرفته شوند. انتخاب روش نصب بر اساس:
- شرایط پروژه
- بار وارد بر سازه
- هزینه
- زمان بندی کلی پروژه
تعیین می شود.